Klasse A: Tung motorsykkel
Gjelder føring av motorsykkel (med eller uten sidevogn) uten begrensning på motorsykkelens effekt.
Kurset er obligatorisk og varer 17 timer. Det vil gi deg en grunnleggende forståelse for hva det innebærer å være fører. Du må være minst 15 år for å ta kurset på en trafikkskole, men du kan også ta kurset i 10. trinn på ungdomsskolen.
Hva lærer du på trafikalt grunnkurs?
- Trafikkopplæring
- Grunnleggende forståelse for trafikk
- Mennesket i trafikken
- Øvelseskjøring og kjøreerfaring
- Førstehjelp
- Tiltak ved trafikkulykke
- Mørkekjøring
Er du over 25 år?
Da er du fritatt for deler av trafikalt grunnkurs, og kan kjøre uten øvelseskjøringsbevis. Husk alltid å ha med deg legitimasjon. Førstehjelp og mørkekjøring er obligatorisk for alle. Mørkekjøring kan gjennomføres etter prøven dersom du tar prøven i tidsrommet 16. mars - 31. oktober.
Les mer på vegvesen.no
Individuell tilpasning
Hvor mange kjøretimer du skal ta, må tilpasses ditt behov og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet. Du skal lære:
- Å gjøre deg klar for kjøring
- Igangsetting og stans
- Giring og krypekjøring
- Å styre, akselerere og bremse
- Sikkerhetskontroll
Obligatorisk grunnkurs
Før du begynner på den praktiske opplæringen, må du ta et grunnkurs med 3 timer teoretisk opplæring om motorsyklister og andre trafikantgrupper. Det er det samme grunnkurset som gjennomføres i klasse A1, A2 og A. Du trenger bare å gjennomføre kurset én gang, selv om du ønsker opplæring i flere klasser.
Obligatorisk trinnvurdering
Trinn 2 blir avsluttet med en trinnvurdering. Du og læreren skal sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 3.
Du skal blant annet lære om
- motorsykkelens kjøreegenskaper
- kjøreteknikk
- sikker kjøremåte i ulike trafikkmiljø
- å vurdere egen førerkompetanse.
Individuell tilpasning
Hvor mange kjøretimer du skal ta, må tilpasses ditt behov og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet.
Obligatorisk sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk
På dette trinnet må du gjennomføre et sikkerhetskurs på 4 timer. Du skal blant annet:
- lære om hvordan føreren kan ta hensyn til fysiske og psykiske begrensninger
- bli bevisst på at øving er nødvendig for å motvirke feilhandlinger
- bli bevisst på sammenhengen mellom gode ferdigheter og kjøreglede
Obligatorisk trinnvurdering
Trinn 3 blir avsluttet med en trinnvurdering. Du og læreren skal sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 4.
Sikkerhetskurs på veg
På dette trinnet må du gjennomføre et sikkerhetskurs på 8 timer.
Du skal blant annet:
- planlegge en lengre kjøretur med motorsykkel
- øve på å kjøre sikkert og effektivt i variert veg- og trafikkmiljø
- være bevisst på hvordan du kan forbedre deg som motorsyklist også etter at du har fått førerkort
Nå nærmer du deg slutten av opplæringen, og det kan være lurt å søke om førerkort. Det må være gjort før du kan ta teoriprøven.
Du bør så tidlig i opplæringen jobbe med de teoretiske kunnskapene for å få tilstrekkelig forståelse for reglene i trafikken. Dette kan være med på å redusere antall kjøretimer.
Trafikkskolen anbefaler at du gjennomfører et teorikurs selv om dette ikke er obligatorisk. Dette gir deg en bedre forståelse hvordan du skal forholde deg i trafikken samt gjennomføring av teoriprøven på trafikkstasjonen.
Dersom du ikke har gjort det allerede, må du søke om førerkort før du kan ta teoriprøven. Dette gjør du på Min Side på vegvesen.no. Ved oppmøte må du vise gyldig legitimasjon og betale teoriprøven. Tar du teoriprøven for tyngre kjøretøy, må du dessuten levere legeattest. Vær oppmerksom på at noen trafikkstasjoner kan ha begrensede åpningstider for teoriprøver. I eksamenslokalet besvarer du oppgavene på en pc, og du vil få resultatet med en gang du har levert.
Når du har bestått teoriprøven må du varsle trafikkskolen og gi fullmakt til å søke om førerprøve. Førerprøven din forutsetter at all opplæring er gjennomført og at nivået på dine ferdigheter er tilstrekkelig. Du må klare oppkjøring innen 3 år etter bestått teoriprøve. For de klassene hvor teoriprøve er avsluttende prøve (Snøscooter S, Moped AM146 og AM147) er teoriprøven gyldig i 5 år.
Alder
Teoriprøven kan tidligst avlegges 6 måneder før du fyller alderskravet til klassen du ønsker førerkort for. Unntaket er moped og snøscooter, da må alderskravet være oppfylt siden teoriprøven er avsluttende prøve.
Tilrettelagt teoriprøve
Du kan søke om tilrettelagt teoriprøve hvis du har vansker med å lese og forstå oppgavene. Dette må dokumenteres. Tilrettelagte teoriprøver gjennomføres med en sensor til stede som kan hjelpe deg med å forstå det som er skrevet i oppgaven.
Strøk du på teoriprøven?
Dersom du ikke består teoriprøven, må du vente 2 uker før du kan ta en ny prøve. Du kan få vite hvilke temaer du svarte feil på, men ikke de konkrete spørsmålene. Ved oppmøte til ny prøve viser du gyldig legitimasjon og betaler for teoriprøven på nytt.
I motsetning til før, bestiller du nå kun én time til oppkjøring, og tar begge delene på samme dag. Motorsykkelen du kjører opp med, skal være godkjent for oppkjøring av Statens vegvesen. Du må selv skaffe motorsykkel, og de fleste leier kjøretøy av en trafikkskole.
Del 1: Ferdighetsprøve
Prøven består av en sikkerhetskontroll og en kontroll av motorsykkelen før du skal ut å kjøre oppgavene i ferdighetsprøven på lukket område.
Du begynner med sikkerhetskontrollen hvor du får én oppgave som skal løses praktisk, og én som er kunnskapsrettet. Du blir bedt om å kontrollere for eksempel lys, bremser eller varsellamper. I tillegg må du forklare hva som kan være årsak eller følge dersom noe er feil.
Ferdighetsprøven består av 5 oppgaver du må løse på lukket område:
- Krypkjøring og balanse
- Svingteknikk
- Effektiv bremsing
- Unnastyring
- Bremsing i sving
Del 2: Trafikal prøve
Under den trafikale delen av prøven kjører du en rute med varierte veg- og trafikkforhold, som er planlagt på forhånd. Sensor vil gi deg beskjed underveis om hvor du skal kjøre.
Etter prøven
Du får vite om du bestod eller ikke med en gang prøven er ferdig. Du får en skriftlig begrunnelse for resultatet som du kan ta med deg. Sensor vurderer:
- om du har nådd målene godt nok til å trene videre på egen hånd
- om du har god behandling av kjøretøyet og unngår å påføre unødig slitasje
- om du er oppmerksom på veg- og trafikkforholdene rundt deg
- om kjøremåten din er tydelig, sikker og gir god trafikkavvikling
- om du kjører forutseende, tar hensyn til andres behov og legger opp til samhandling med andre trafikanter
Priskalkulator
Gjeldende priser fra 2023
Utvidelse fra A2 – A
Sikkerhetskurs på vei (7t) | 5 850,- |
Ingen førerprøve |